Menuett fra Rameaus lærebok

Historisk bakgrunn

På 17- og 18-hundretallet lå det mange lystgårder i og utenfor Trondheim, og dansen og festen gikk lystig for seg. Danseferdigheter måtte læres og øves. Derfor strømmet europeiske danselærere og dansemestre til byen.

Heldigvis finnes det bevart en del notebøker og danseoppskrifter som er nedskrevet nettopp av disse. Dette er en virkelig skatt som vi gler oss over å gjenskape til lystige toner og elegante dansetrinn.

Vår musikant Eva Hov (cand. phil. i musikkvitenskap) har vist seg som en ekspert på å grave i gamle arkiver. Hun har ofte vært på skattejakt i byens arkiver. De funnene hun har gjort har hun bearbeidet (transkribert, arrangert og tilrettelagt) og sammen med instruktørene (Meisfjord og Reitan) rekonstruert og prøvd ut disse dansene. De er etter hvert blitt en del av vårt repertoar.

 

I Erlend Rasmussens avhandling ”Musikk i Trondheim ca. 1800 – 1815 ….” (1982)har vi funnet interessant informasjon om balldans. Under sine lokalhistoriske streiftog har Eva også kommet over en del artige opplysninger om dans, ikke minst i dagboka til William Allingham, som oppholdt seg i Trondhjem i 1807 Manuskript på Gunnerusbiblioteket, NTNU.

 

På Gunnerusbiblioteket finnes også håndskrevet bok med både noter og dansebeskrivelser (anonym forfatter). Ut fra titler på noen av dansene kan vi anta at den er skrvet i 1771. Det finnes også et eksemplar av danseboka som E. Hall fikk trykket mens han var danselærer i byen i 1831. Det finns også en del notebøker, bl. a. skrev stadsmusikeren Berlin ned populær dansemusikk midt på 1700-tallet. (Se digital utgave her:

http://www.ntnu.no/ub/spesialsamlingene/digital/83b010139.html   )

På Statsarkivet (Arkivsentret på DORA) finns også interessante håndskrevne notebøker,  bl a etter Hans Jørgen Wille og Johan Gjert Ulstad, skrevet rundt 1800 (den siste har også et hefte på Gunnerus). Men mest spennende er kanskje en bok datert 1676, fra starten tilhørende søstrene Schøller. De første sidene inneholder dansemusikk, men så går det over til oppskrifter på urte-dråper mot alle tenkelige plager, et utall aquavitter og noen plantefargingsråd - og til sist regnskap over salg av trelast. Notedelen finnes i digitalutgave (et lite tips: det hjelper å kjenne til tysk orgeltabulatur!).
http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesbok&bokid=scholler <http://da2.uib.no/cgi-win/WebBok.exe?slag=lesbok&bokid=scholler>

Er du interessert i noe av dette så ta gjerne kontakt med Eva  
eva.hov@gmail.com .

Nyeste kommentarer

02.09 | 12:40

Nydelig 😀🥰. Hadde veldig lyst til å lage en slik kjole.

15.07 | 20:30

Hei har dere oppvisninger nå i 2020? og eventuelt hvor i Trondheim?

17.04 | 09:39

Hei fra Larvik
Jeg er på jakt etter en herreparykk fra 1600-tallet. Er det noe dere leverer i en bra kvalitet. Billigparykker på nettet er for dårlige

04.01 | 15:51

Har noen av dere en kjole eller herre drakt til salgs XL og L?
Hvor har dere fått tak i dem?